W związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli o wykorzystaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zapewnia, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. Jednocześnie KRD-IG przestrzega przed możliwością niewłaściwej i krzywdzącej dla polskiej branży drobiarskiej interpretacji wyników raportu NIK.

KRD-IG podkreśla, że raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż "w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”. Przytoczony przez NIK argument, że „w ciągu pięciu lat (2011-2015) w Polsce sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych wzrosła o 23 proc.” nie świadczy o zwiększeniu ich stosowania w chowie drobiu, gdyż w tym samym okresie, tj. w latach 2011-2015, nastąpił dynamiczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju, który wyniósł blisko 55 proc. (źródło: dane GUS. Przemysłowa produkcja mięsa drobiowego w zakładach o zatrudnieniu powyżej 50 osób).

KRD-IG zwraca uwagę, iż zdecydowana większość uczestników łańcucha produkcji drobiarskiej w Polsce, w tym hodowcy i producenci drobiu, prowadzi swoją działalność także w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości, takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS, które wymagają od nich stosowania uzupełniającego nadzoru oraz niezależnej certyfikacji procesu produkcji, tym samym pełniąc rolę kolejnego elementu, gwarantującego bezpieczeństwo mięsa drobiowego wprowadzanego do obrotu.

„Skuteczne wdrożenie zasad kontroli jakości, o których mowa powyżej, jest warunkiem koniecznym pozwalającym na uzyskanie dostępu do szczególnie wymagających rynków państw członkowskich Unii Europejskiej, takich jak m.in. Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na rosnącą dynamikę eksportu rodzimego drobiu na te rynki, świadczącą o utrzymywaniu przez polski przemysł drobiarski najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji. Oznacza to, iż polskie mięso drobiowe zostało docenione przez wymagających odbiorców zagranicznych” – czytamy w komunikacie KRD-IG.

Równolegle Rada podkreśla, że temat ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji i chowie drobiu jest jednym z priorytetów działalności jej członków, reprezentujących ponad 70 proc. rynku drobiarskiego w Polsce. Tylko w ubiegłym roku na rzecz propagowania tej idei zorganizowano dwie międzynarodowe konferencje, wspólnie ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Państwowym Instytutem Weterynaryjnym - Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach, których głównym zagadnieniem była kwestia zrównoważonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej. Na ten rok zaplanowano szeroko zakrojoną akcję pod hasłem „Szkoła dobrych praktyk drobiarskich”, kontynuującą proces edukacji uczestników rynku drobiarskiego w Polsce.

/źródło: krd-ig.com.pl/

fot. pixabay